Bureau , Ergonomie , Thuiswerken

De voor en nadelen van in hoogte verstelbare bureaus

Voor en nadelen hoogte verstelbaar bureau

Voor en nadelen hoogte verstelbaar bureau, welke zijn er allemaal? In de afgelopen jaren zijn in hoogte verstelbare bureaus uitgegroeid tot een basisbehoefte op bijna ieder kantoor. Dit komt vooral doordat mensen zich steeds meer bewust worden van de schadelijke effecten van langdurig zitten.

In hoogte verstelbare bureaus geven kantoorwerkers een nieuw lichtpuntje, omdat ze werknemers de keuze geven om zowel zittend als staand te werken. Maar ondanks de voordelen van een in hoogte verstelbaar bureau is het niet voor iedereen geschikt. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat u een beslissing neemt. In dit artikel geven wij u alle informatie die u moet weten voordat u tot aanschaf overgaat.

De voordelen – wat zijn de voordelen van in hoogte verstelbare bureaus?

Een gemiddelde kantoormedewerker zit naar verluidt 15 uur per dag – natuurlijk niet alleen op kantoor. Dit is echter een schokkend grote hoeveelheid tijd, het is daarom geen wonder dat de gezondheid van werknemers een groeiende zorg is. Dit komt vooral door de gezondheidseffecten die langdurig zitten met zich meebrengt.

Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 8 uur per dag zitten kan leiden tot een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten, en ook het risico op diabetes type 2 zou toenemen naarmate men langer zit per dag.

Het voor de hand liggende voordeel van in hoogte verstelbare bureaus zijn dus natuurlijk de positieve gezondheidsvoordelen voor werknemers. Door hun flexibiliteit stimuleren in hoogte verstelbare bureaus werknemers om op gezette tijden hun benen te strekken, zodat ze tijdens hun werk kunnen afwisselen tussen zitten en staan. Welke andere voordelen zijn er nog?

  • Verbetert de productiviteit: Veel onderzoek heeft aangetoond dat de productiviteit toeneemt als iemand aan zijn bureau staat. Dit komt doordat hij/zij zich gemotiveerder voelt om zijn taken van die dag af te maken.
  • Stimuleert mentale activiteiten: Volgens deskundigen neemt de menselijke hersenactiviteit tot 20% toe wanneer men aan een in hoogte verstelbaar bureau werkt. Dit resulteert in snellere en betere besluitvormingsprocessen.
  • Tijdbesparend: De verhoogde efficiëntie die gevonden wordt wanneer werknemers aan een in hoogte verstelbaar bureau werken, bespaart op de lange termijn tijd. Deze zit-sta bureaus verhogen de efficiëntie met minstens 10%, wat betekent dat het werk efficiënter wordt afgerond en er dus meer tijd overblijft voor andere projecten. Bovendien vermindert het ziekteverzuim met aandoeningen die worden veroorzaakt door permanent zitten (zoals rugpijn). Uit een onderzoek bleek dat 47% van de mensen met in hoogte verstelbare bureaus een aanzienlijke vermindering van ongemakken in de boven rug, schouders of nek rapporteerden.
  • Bespaart geld: Dat brengt ons bij een volgende punt, werknemers die niet voortdurend worden afgeleid door vermoeidheid, nekspanning of rugpijn zullen efficiënter werken. Volgens een studie van het Fraunhofer Instituut voor Industriële Techniek lijden Duitse bedrijven jaarlijks een verlies van 35 miljoen euro door absenteïsme en verminderde productiviteit als gevolg van rugklachten alleen. Minder afwezigen komt dus ook de winstgevendheid van een bedrijf ten goede – en bespaart op lange termijn geld.
  • Betere vergaderingen: Uit een studie van gedragsdeskundigen blijkt dat mensen aanzienlijk beter communiceren als ze staan dan wanneer ze zitten. Bij staande vergaderingen zou de stem voller, dynamischer en overtuigender zijn, wat de algemene prestaties van vergaderingen ten goede komt.

De nadelen – Wat zijn de nadelen van in hoogte verstelbare bureaus?

Hoewel bewezen is dat in hoogte verstelbare bureaus voordelen hebben voor de gezondheid en zeker kunnen leiden tot een hogere productiviteit van werknemers, zijn er ook nadelen aan verbonden.

Een nadeel is dat het risico bestaat dat uw werknemers niet profiteren van de voordelen van een in hoogte verstelbaar bureau omdat ze ofwel geen aanwijzingen krijgen over hoe ze het bureau moeten gebruiken, ofwel omdat het bureau niet aan hun behoeften voldoet.

Dr. April Chambers van de Universiteit van Pittsburg waarschuwde dat het verstrekken van in hoogte verstelbare bureaus aan werknemers zonder enige begeleiding of instructies over het gebruik ervan, betekent dat ze de voordelen ervan niet zien, zodat de aanschaf uiteindelijk een verspilling van tijd zal zijn. Als u voor uw bedrijf een in hoogte verstelbaar bureau aanschaft, moeten werknemers leren hoe ze hun bureau moeten instellen en hoe ze het moeten gebruiken.

Tegenargumenten voor in hoogte verstelbare bureaus zijn ook dat creatief werk zoals schrijven of ontwerpen aanzienlijk moeilijker is als je staat, waardoor ze nutteloos zijn voor mensen die in een creatieve omgeving werken. Sommige werknemers hebben geklaagd dat ze door het ongemak van langdurig staan vaker een pauze van hun bureau nemen, zelfs als ze zich gemotiveerd voelen om door te werken. Dit kan echter gemakkelijk worden opgelost met een in hoogte verstelbaar bureau, waarbij de werknemer de keuze heeft om te zitten of te staan.

Het is belangrijk niet te vergeten dat staan, vooral voor langere periodes, ook risico’s met zich meebrengt. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan een slechte houding, pijnlijke voeten en gespannen gewrichten. Wanneer u een in hoogte verstelbaar bureau gebruikt, is het daarom beter om staan en zitten af te wisselen om er het meeste voordeel uit te halen, in plaats van te veel van het één of het ander te doen.

Een ander nadeel is dat een in hoogte verstelbaar bureau duurder is dan een standaard bureau. Maar als je de voordelen bekijkt, wordt het duidelijk dat de investering zich op lange termijn terugbetaalt.

In hoogte verstelbare bureaus van Trifurno

In hoogte verstelbare bureaus kunnen een waardevolle investering zijn vanwege hun vele gezondheidsvoordelen, mits werknemers begeleiding krijgen bij het gebruik ervan om er ten volle van te profiteren.

Bij Trifurno bieden we een verscheidenheid aan in hoogte verstelbare bureaus, waaronder de Premium, welke eindeloze mogelijkheden voor flexibiliteit biedt met zijn telescopische frame, en natuurlijk ons robuuste Advanced bureau. Welke maximale kracht biedt voor een minimaal gewicht.

Bent u op zoek naar in hoogte verstelbare bureau voor uw werkplek? Neem vandaag nog contact met ons op en wij helpen u graag bij het vinden van de perfecte oplossing.

Geen commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HomeMenuAccount
Zoek

Showroom alleen open op afspraak