Bureau , Ergonomie

Hoe hoog, breed en diep moet mijn bureau zijn?

Een vraag die wij geregeld krijgen is wat nu eigenlijk het juiste formaat van een bureau dient te zijn. En hoewel veel bureaus er hetzelfde uitzien, zijn er ontzettend veel verschillen en is het belangrijk om te begrijpen dat het ideale formaat van een bureau afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder uw lichaamslengte, de beschikbare ruimte in uw werkplek en de aard van uw werkzaamheden.

In deze blog gaan we dieper in op de verschillende aspecten die u moet overwegen bij het kiezen van de juiste hoogte, breedte en diepte van uw bureau.

Het belang van de juiste bureauhoogte

Met name de hoogte van het bureau is van essentieel belang voor het comfort en productiviteit van de gebruiker. Een bureau dat te laag is kan namelijk leiden tot spanning in de nek, schouders en rug, terwijl een te hoog bureau weer kan resulteren in vermoeidheid en ongemak in de armen en polsen. Een ergonomisch, standaard bureau is het liefst dan ook verstelbaar van 62 tot 86cm hoog. Zo is er voldoende ruimte om de hoogte te verstellen op basis van de lichaamslengte van de gebruiker. 

Wat is de beste manier om de hoogte voor een bureau te bepalen?

De ideale hoogte voor het bureau is gemakkelijk te beoordelen aan de hand van twee stappen, te beginnen bij de bureaustoel: 

1 – Begin met de hoogte van de bureaustoel

Een belangrijk aspect die vaak wordt overgeslagen is de hoogte van de bureaustoel ten opzichte van het bureau. Een goede bureaustoel moet namelijk zo kunnen worden afgesteld dat de hoogte ervan perfect aansluit op de hoogte van het bureau. Als de bureaustoel te laag staat ten opzichte van het bureau, kan dit leiden tot ongemak en een slechte werkhouding, wat weer kan resulteren in rugklachten en verminderde productiviteit. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat de bureaustoel op de juiste hoogte is ingesteld, zodat uw armen en handen comfortabel op het bureaublad rusten en uw onderarmen parallel zijn aan de grond wanneer u typt. 

2 – Zet het bureau vervolgens op ellebooghoogte 

Nadat u de bureaustoel op de juiste hoogte hebt ingesteld, is de volgende stap om het bureau op de juiste hoogte te plaatsen. Het bureau moet zo worden afgesteld dat het op ellebooghoogte staat wanneer u zit. Dit betekent dat uw ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen moeten zijn en uw onderarmen parallel aan de grond moeten liggen wanneer u aan het werk bent. Op deze manier voorkomt u dat uw schouders worden opgetrokken of dat u voorover moet buigen, wat kan leiden tot spanning in de nek en schouders. 

Wat moet diepte van het bureau zijn? 

Nu u weet wat de ideale hoogte is van het bureau, is het belangrijk om rekening te houden met de diepte van het werkblad. Uiteraard rekening houdende met de ruimte in uw kantoor, is de waarde van de diepte van het bureau niet te onderschatten. Te weinig diepte kan namelijk leiden tot een gebrek aan ruimte voor het plaatsen van uw benen, waardoor u gedwongen wordt om te ver naar voren te leunen, wat weer spanning op de rug kan veroorzaken. Aan de andere kant kan een bureau dat te diep is leiden tot onnodige strekking van de armen en een inefficiënte indeling van uw werkruimte. 

Over het algemeen wordt dan ook aanbevolen om een diepte te kiezen tussen de 60 en 80 centimeter, maar het is belangrijk om vooral te experimenteren en aanpassingen te maken om te bepalen wat voor u het meest comfortabel en functioneel is.

Hoe breed moet het bureau zijn?

Naast de diepte en de hoogte van het bureau is ook de breedte een belangrijk punt ter overweging.  Om efficiënt en comfortabel te werken, is het namelijk essentieel om over voldoende ruimte te beschikken, zowel voor uzelf als voor de benodigde spullen. En om te voorkomen dat u alle kantoorbenodigdheden op elkaar propt om ruimte voor uzelf te maken, is het aan te raden een bureau te kiezen dat minimaal 120 cm breed is. Dit biedt genoeg plaats voor uw laptop, eventuele extra monitoren, toetsenbord en andere benodigdheden. Maar het biedt ook ruimte om vrijer met de muis te bewegen en om eventuele documenten of notitieblokken neer te leggen.

Wat is de ideale zithouding bij zittend werk? 

Een ergonomische zithouding is belangrijker dan u wellicht denkt. Niet alleen verhoogt het uw comfort tijdens het werken, het is ook ontzettend belangrijk voor het voorkomen van lichamelijke klachten op lange termijn. Een goede ergonomische zithouding bevordert namelijk de gezondheid van uw rug, nek en schouders, en vermindert de kans op klachten zoals rugpijn, stijfheid en vermoeidheid. 

Idealiter moet uw stoel zo zijn afgesteld dat uw rug goed wordt ondersteund, uw voeten plat op de grond kunnen rusten en uw onderarmen parallel aan het bureaublad liggen wanneer u typt. Houdt hierbij rekening met de volgende punten: 

  •  Zithoogte: bekken hoger dan knieën
  •  Zitdiepte: vuistruimte aan knieholte
  •  Steun in uw onderrug
  •  Beweeg in uw stoel
  •  Bureau op ellebooghoogte
  •  Scherm op ooghoogte en armlengte
  •  Ergonomische muis dicht bij het lichaam

Meer weten over de juiste maten van een bureau? 

Comfortabel werken begint bij een goed bureau in de juiste afmetingen. Een bureau dat te klein is, kan namelijk leiden tot beperkte ruimte voor het werkoppervlak en ongemak tijdens het werken. Daarentegen kan een te groot bureau kostbare ruimte in beslag nemen en de efficiëntie verminderen. 

Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen functionaliteit en ruimte bij het kiezen van een bureau. Bij Trifurno bent u aan het juiste adres voor een breed aanbod aan kantoormeubelen. In onze webshop, maar we heten u ook graag welkom in onze showroom in Haelen.

Geen commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HomeMenuAccount
Search

Showroom alleen open op afspraak